Loading Purplepass...
ДАРИТЕЛЯТ - Тържествена вечер в чест на рожденника-Родолюбец и Радетел на Българската Култура, д-р Георги Лазаров
Presented By Botev Academy
Sunday, April 22nd at 5:30pm EST
Online sale ends: 04/22/18 at 4:30pm EST
Botev Academy Theater
8120 Carroll Ave
Takoma Park, MD 20751
-= series =-
RSVP
RSVP
Description

Заповядайте да почетем един от най-заслужилите ни съграждани Д-р Лазаров. На тържеството ще се прожектира част от документалния филм за него заснет от Фолклор ТВ. Ще завършим с почерпка (потлак) който иска може да донесе нещо вкусно за да почетем рожденика. 

В списъка на преуспелите по света пловдивчани Д-р Лазаров заслужено заема челно място. 87-годишният мъж е пример за осъществил американската мечта емигрант. Зад успеха му обаче има много пот, труд и талант. Д-р Георги Лазаров е прочут ортопед в САЩ, работил дълги години в Националния център по хирургия на ръката към световноизвестния университет “Дж. Хопкинс”в Балтимор.

За българската общност в Балтимор и Вашингтон Джордж Лазар е един от хората, направили най-много за разпространяването на родната култура и традиции отвъд Океана.

Д-р Георги Лазаров

 

(Биографична справка, поместена в изданието „Д-р Лазаров – родолюбец и радетел на българската култура. Дарителски проекти”, С., „Камея груп”, 2016, с. 5 – 6)



Известният американски хирург д-р Георги Лазаров вече осемнайсет години като председател на Фондация „Свети Георги Победоносец” е основен спомоществовател на „Конкурс за създаване на музикално произведение в размер 7/8”. Името му се свързва с различни благотворителни инициативи, не само в областта на музиката – подпомага болници, детски домове и др. Въпреки че отдавна живее извън родината, той винаги подчертава, че „носи България в сърцето си”. Определят д-р Георги Лазаров като родолюбец и „духовно щедър човек”. Вероятно корените за това са в семейното му потекло – той е потомствен пловдивчанин с родопски произход.



Д-р Георги Тодоров Лазаров е роден на 24 април 1931 година в град Пловдив. Бащиният му род е от родопското село Долно Райково (днес квартал на град Смолян), от „Чешитската махала”. Прабаба му е била хубава и умна родопчанка – „Чешитското бяло момиче”, за която се пее в известна народна песен. Имала е вкус към красивото. Днес в Етнографския музей в гр. Пловдив се пази предаваният от поколение на поколение неин необичаен за времето си сукман от фино синьо сукно (българките са носели само черни дрехи по това време). По майчина линия семейството му произхожда от гр. Карлово, но се премества в гр. Пловдив около 1878 година.



Бащата на Георги Лазаров е бил търговец на манифактура – доставял е от Германия и Франция прекрасните шарени кърпи, с които са се забраждали родопчанките. Майка му е била домакиня, но за времето си е образована и начетена жена – имала е гимназиално образование. Именно тя държи децата й (Георги и сестра му) да учат във френските колежи в Пловдив.



Георги Лазаров завършва Френския колеж „Свети Августин” и Първа мъжка гимназия в гр. Пловдив. Междувременно учи и кларинет като извънреден ученик в Музикалното училище. Завършва „Медицина” в родния си град. Началото на лекарската му практика е в градовете Котел и Мадан, след което става асистент в Клиниката по ортопедия в Пловдив. Специализира в специалността „Хирургия на ръката” – по това време в България е най-добрата школа в тази област в Източна Европа. От този период д-р Лазаров има 20 научни публикации и осем рационализации. През 1970 година е изпратен в Либия – като  завеждащ ортопедичното отделение в болницата в Бенгази.



След емигрирането си в САЩ през 1971 година, д-р Лазаров преминава през четиригодишна специализация по ортопедия. Започва работа в световноизвестния университет „Джон Хопкинс” в Балтимор и става един от основателите на Националния институт по хирургия на ръката в САЩ (като част от екипа на д-р Раймонд Къртис).Българският лекар е сред първите ортопеди, които се профилират в областта на микрохирургията.



След своето пенсиониране д-р Георги Лазаров се посвещава изцяло на благотворителна работа в САЩ и България чрез фондациите „St. George Foundation” и „Свети Георги Победоносец”. Той е сред хората, направили много за разпространяването на българската култура отвъд океана –спомоществовател е на Българското музикално общество във Вашингтон и на редица родолюбиви инициативи в САЩ.



Освен двата музикални конкурса, които редовно подпомага, той финансово обезпечава и изграждането на паметници на бележити българи – Цанко Лавренов, Сашо Сладура, Георги Марков и др., в градовете Пловдив и София.



За благотворителната дейност и за заслугите му за прославата на България по света д-р Георги Лазаров е награден със „Златна лаврова клонка” от Министерството на външните работи на Република България през 2011 година, обявен е и за почетен гражданин на гр. Пловдив.



„Конкурсът „7/8” наистина ми е близък до сърцето. В българското музикално наследство имаме един бисер, който другите народи нямат – неравноделните ритми, от които най-типичен е 7/8. На хората в България изглежда им е омръзнал, но на нас българите в чужбина, когато доловим този ритъм, ни подскача сърцето. Нека да има класичски симфонични произведения, които като ги чуе човек, веднага да разбере, че са български.”

 

На входа ще можете да си закупите саксия със емблемзтичното българско цвете здравец. (кеш или чек).

Presented By

Event starts at 5:30pm
Doors open at 5:30pm

RSVP: $0.00

Age
All Ages

Botev Academy Theater<br> 8120 Carroll Ave<br> Takoma Park, 20751

370

3023541234

UPCOMING EVENTS
Wednesday, July 18th

Buy Tickets
PAST EVENTS
Sunday, February 11th

Past Event
Sunday, January 14th

Past Event
Sunday, December 31st

Past Event